Kanskje vet du allerede hva en VPN er, og kanskje er du allerede i besittelse av en VPN, men bare litt i tvil om hva den gjør og helst skal kunne. Det kan også være at du kun nylig har stiftet bekjentskap med ordet, men ikke aner hva det innebærer og hvorfor du overhodet skulle skaffe deg en VPN. Uansett, ditt forhold og kjennskap til begrepet om VPN er det fornuftig å overveie, om du ikke bør investere i en VPN.

 

I et globalisert og hyper-digitalisert samfunn, hvor internettets utbredelse har gjort verden mindre og ikke minst gjort forestillingen om privatlivets fred mer utydelig, har VPN-forbindelsene opplevd stigende popularitet og er i mange tilfeller gått hen og blitt et desidert behov for den moderne internettbruker – og dette med rette. Internettselskaper har på bakgrunn av brukernes IP-adresser på brukernes enheter mulighet for å samle og monitorere brukernes online adferd, aktiviteter, preferanser, søk og mye mer. Og den personlige informasjonen sin tilgjengelighet stopper ikke her – også en lang rekke tredjeparter, kommersielle interessenter og til og med ondsinnede hackere kan relativt enkelt få del i denne unike viten om din online brukeradferd. Med andre ord: Dine data er nærmest fritt tilgjengelige og kan ses og stjeles av alle mulige forskjellige aktører – med mindre du har en VPN.

 

En VPN er løsningen for deg som gjerne vil maskere dine online aktiviteter, og som ønsker å begrense andres innblikk i din adferd. Det er din garanti for å kunne surfe på internettet ganske sikkert og ikke minst 100% anonymt. Men hva dekker en VPN helt konkret, hvilke fordeler gir den deg – og hvorfor bør du investere i denne? Les mer nedenfor hvor vi avklarer disse spørsmålene og hjelper deg godt på vei til å velge den riktige VPN.

 

 

VPN – en kryptert forbindelse

 

Forestill deg at du sitter hjemme i ditt privathjem, og plutselig oppdager du at det utenfor står en masse mennesker og kikker inn dine vinduer. Litt på samme måte er internettet et stort og nærmest åpent ”vindu”, hvor alle mulige aktører har mulighet for å overvåke deg og følge med på hvilke hjemmesider du besøker, hva du laster ned, hvem du interagerer med, hva du søker på osv. Vi lever populært sagt i et internettbasert ”voyeur-samfunn”, hvor du ikke bare enkelt kan gjemme deg, hvis du gjerne vil utnytte internettets utallige muligheter og ressurser.

 

Og dog. En VPN kan nemlig muliggjøre at du rent faktisk kan ”gjemme” deg, når du browser online. VPN står for ”Virtual Private Network” og dekker over et internettbasert nettverk av computere, som sikrer beskyttelse av din computer, mobiltelefon eller andre enheter, når du er online. Denne beskyttelsen kommer i stand som følge av en avansert og 100% kryptert forbindelse som sikrer at uvedkommende på ingen tenkelig måte kan få innsikt i dine aktiviteter på internettet – og det uansett om det er snakk om din internettutbyder, kommersielle reklamebyråer eller teknologisk kyndige hackere. Med en VPN oppretter du alltid en kryptert internettforbindelse til en VPN-server, som plasserer seg som mellomledd mellom din enhet og selve internettet, og som dirigerer informasjon om din online adferd utenom uvedkommende parter. Billedlig talt slettes alle de fotspor som du foretar i din ferd på internettet, og som ellers ville være ganske tydelige, hvis ikke du hadde en VPN.

 

 

Sikkerhet og anonymitet fremfor alt

 

Du går vel aldri hjemmefra uten å låse din hoveddør? Tenk nå hvis det skulle komme en innbruddstyv og stjele dine eiendeler. På samme måte er det både risikabelt og dumdristig å gå på internettet uten å ha sikret seg at de rette sikkerhetsmessige forutsetningene er til stede. Også på internettet finnes det ”innbruddstyver” i form av eksempelvis hackere, som ved hjelp av avanserte teknologier forsøker å tilsnike seg adgang til og misbruke dine personlige opplysninger. Med en VPN kan du forebygge og motvirke risikoer som disse, da den krypterte VPN-forbindelsen omskriver dine data til et unikt ”språk”, som hackerne hverken kan forstå eller (mis)bruke.

 

En annen viktig sikkerhetsforutsetning som VPN’en gir deg er full anonymitet når du surfer på internettet. VPN-forbindelsen går konkret inn og skjuler din IP-adresse for omverdenen. Den eneste informasjonen som potensielle hackere eller andre uvelkomne interessenter kan oppspore er selve VPN-serverens IP-adresse, som i de fleste tilfeller aldri ville kunne spores tilbake til VPN-eieren. På denne måten kan du uten bekymringer besøke de hjemmesidene du ønsker, og du skal ikke krangle med diverse kommersielle aktører som bombarderer deg med reklamer, spam og lignende.

 

Hvilke fordeler gir en VPN?

 

Hvis du ikke har hørt om eller ikke har erfaring med VPN’er, kan det kanskje være en smule vanskelig å gjennomskue hvorfor du skulle investere penger i en slik en. Men det forholder seg faktisk slik at en VPN gir deg en lang rekke fordeler avhengig av hva du velger å bruke den til. Nedenfor gir vi deg et overblikk over noen av disse fordelene:

 

Du får som sagt 100% sikkerhet og anonymitet når du surfer på internettet. Det er ingen som kikker deg over skuldrene.

 

Du kan uten bekymringer koble deg på åpne internettforbindelser når du er på farten og utenfor hjemmets fire vegger. Mange caféer, restauranter, shoppingsentere og lignende tilbyr gratis WiFi til deres kunder. Uten en VPN vil slike åpne forbindelser være meget usikre, og hackere vil enkelt og hurtig kunne få adgang til opplysninger om din online adferd.

 

Du kan laste ned filer og programmer fra diverse internettsider – såvel lovlige som ulovlige – uten at dette blir sporet av andre. På denne måten sikres du mot uønskede henvendelser på bakgrunn av ditt nedlastede materiale.

 

Du får en rekke fleksible muligheter for å streame online innhold fra hele verden – også selvom de forskjellige streamingtjenestene skulle være regionlåste. En VPN fungerer som en såkalt ”proxy”, som betyr at du har mulighet for å gå til hjemmesider som ellers er geografisk begrensede. På denne måten kan du eksempelvis streame innhold på den amerikanske versjonen av Netflix, selvom du befinner deg på norsk jord – og omvendt.

 

Det er således mange gode grunner til å investere i en VPN, og ovenstående liste er langtfra uttømmende. Det finnes en lang rekke utbydere på markedet som tilbyr gratis VPN-nedlasting. Dette kan du som forbruker saktens takke ja til, men du bør være bevisst om at du grunnleggende får hva du betaler for – eller rettere ikke betaler for. Mange av disse VPN-tjenestene er dessverre nærmest ubrukelige eller har overskyggende konsekvenser for eksempelvis din internetthastighet. Derfor kan det ofte anbefales å investere penger i en VPN som dermed også gir deg mer sikkerhet og kvalitet for pengene.

 

Her på e-gear.dk forhandler vi utelukkende kvalitetssikrede VPN-løsninger fra store og velkjente merkevarer såsom F-Secure og Avira. Derutover kan vi også tilby deg en VPN-løsning fra Avast kalt ”HMA Pro VPN”. Felles for alle produktene er at du får en VPN som gir deg gode funksjoner, optimal brukeropplevelse og -vennlighet samt en lang rekke serverlokasjoner. Alt du skal bruke for å kunne surfe online uten bekymringer om din sikkerhet.

 

Du kan se våres brede utvalg her på hjemmesiden