Et operativsystem (ofte forkortet til OS) er et software-basert system (framework kaller man det på engelsk), som administrerer en computers/tablets hardware og software ressurser og leverer en platform for avvikling av programmer, applikasjoner, tjenester osv. i et grafisk miljø hvorfra du som bruker enkelt kan navigere og anvende disse funksjonene.

 

Operativsystemet administrerer en computers hardware ressurser innebefattet:

 

- Input utstyrsenheter, slik som keyboard og mus

 

- Output utstyrsenheter, slik som printere og scannere

 

- Nettverksbaserte utstyrsenheter, slik som modemer, rutere og nettverksforbindelser

 

- Lagringsutstyrsenheter, slik som interne og eksterne harddisker


 

Operativsystemet leverer også serviceytelser for å støtte en effektiv avvikling og styring av – og hukommelsesallokering for – alle ytterligere installerte programmer og softwareapplikasjoner som enten er preinstallert på din computer eller som du selv installerer løpende f.eks. anvender styresystemet Microsoft Windows en registreringsdatabase til å samle informasjon om alle de applikasjonene som er installert i Windows-miljøet og fra registreringsdatabasen blir applikasjonene styrt fra ift. forbruk av systemressurser og løsning av eventuelle konflikter eller kompatibilitetsproblemer.

 

 

 

Laptops, tablets og skrivebordscomputere har alle operativsystemer, som du sannsynligvis har hørt om. Laptops og skrivebordscomputere anvender primært versjoner av Microsoft Windows (som Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP), samt Apples Mac (tidligere Mac OS X) – både Windows og Mac er styresystemer som er utviklet målrettet de alminnelige computerbrukere og forbruker så deres ”uttryk” og brukerflade er meget grafisk intuitiv og enkel.

 

Til tabletcomputere og håndholdte mobiltelefoner, de såkalte smartphones, er styresystemet primært iOS, Android, Chrome OS og et streif av open-source operativsystemet Linux.

 

Din smartphone kjører derfor med et mobilt operativsystem (kalt ”mobile operating system”), sannsynligvis enten Apples iOS, eller Googles Android. Begge er meget kjente navn, men du har muligvis ikke gjort deg opp en mening om at de er operativsystemer som anvendes på håndholdte enheter.

 

Servere, som tjener som vert for de hjemmesidene du besøker eller administrerer en samling av forbundede computere i f.eks. en virksomhet eller på et universitet, kjører typisk spesialiserte operativsystemer, designet og optimalisert til å kjøre den spesielle softwaren som kreves for å avvikle softwareapplikasjoner over et større nettverk av computere. De operativsystemene som installeres på servere er ofte Windows Server, men det anvendes også Linux og i mindre grad FreeBDS.

 

Software og operativsystemer

 

De fleste softwareprogrammer er designet til å arbeide med kun et selskaps operativsystem, således kun Windows (Microsoft) eller kun Mac (Apple). De fleste softwareapplikasjoner vil det være mulig å avvikle på minimum et af de store operativsystemene, og alt etter deres popularitet, vil de også understøtte bruk på andre – f.eks. er antivirusprogrammet Norton Security opprinnelig utviklet til bruk under Microsoft Windows, men ettersom produsenten bak også ønsker Mac-brukere som kunder er det utviklet en versjon spesifikt til Mac. Det finnes også en rekke tredjepartsapplikasjoner som kan ”emulere” et spesifikt styresystem og på den måten avvikle applikasjoner som er skrevet kun til f.eks. Microsoft Windows perfekt i f.eks. Mac.

 

Det er også viktig å vite om ditt operativsystem er 32-bit, 64-bit. Det er et alminnelig spørsmål som du blir stilt når du laster ned software – bit-utgaven av et softwareprogram var viktig å bemerke tidligere, hvor det ble solgt nesten like mange 32-bit som 64-bit computere. Men nå er de fleste computerprodusenter gått over til å utvikle primært 64-bit systemer – så med mindre du sitter ved en eldre computer er bit-utgaven ikke noe som du skal bekymre deg om.

 

Forskjellige typer av operativsystemer

 

Operativsystemer er sedvanligvis preinstallert på enhver computer som du kjøper i butikkerne. De fleste computerbrukere anvender det operativsystemet som kommer med deres computer, men det er mulig å oppgradere, eller endog endre operativsystem. Da Windows 10 ble lansert valgte mange computerbrukere å anvende den gratis oppgraderingsperioden som Microsoft tilbød i et begrenset tidsrom. På den måten oppgraderte disse computerbrukerne f.eks. deres Windows 7 til Windows 10 via en rekke prosesser som var blitt automatisert av Microsoft – i seg selv en meget enkel prosess.

 

Normalt krever en installasjon av et styresystem på en skriverbordscomputer, f.eks. installasjonen av Windows 10, enten at computerbrukeren anvender et fysisk USB-medie eller en fysisk DVD til å starte installasjonen fra en av de input mediene som er tilknyttet computeren (USB-brikken eller DVD). Igjennom en rekke prosesser installeres styresystemet Windows 10 på computeren og du kan som bruker tilpasse det etter eget behov.

 

Det finnes forskjellige operativsystemer til alminnelige computere slik som Microsoft Windows, Mac og Linux.

 

Les mer om det nyeste fra Microsoft Windows

 

Les mer om det nyeste fra Mac OS X

 

Les mer om det nyeste fra Linux

 

 

Moderne operativsystemer anvender en grafisk brukerflate, også kalt GUI som er det engelske fatuttrykket (Graphical User Interface). GUI lar deg bruke din mus til å klikke på ikoner, knapper og menyer og alt blir vist klart på skjermen ved anvendelse av en kombinasjon av grafikk og tekster.

 

Hvert operativsystems GUI har forskjellig utseende og føles annerledes, så hvis du tilslutter til et annet operativsystem, vil det kunne synes uvant i starten. Moderne operativsystemer er imidlertid designet til å være lett anvendelige og de fleste grunnleggende prinsipper er de samme.

 

Litt om Microsoft Windows

 

Microsoft utviklet Windows operativsystemet i midten av 1980-tallet. Gjennom årene har det vært mange forskjellige versjoner av Windows, men de siste i rekken er Windows 10 (utgitt i 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009) og Windows Vista (2007). Windows er preinstallert på nesten alle de fleste nye computere som blir solgt i butikkerne, på nettet eller på markedet for virksomheter - som medvirker til å gjøre det til det mest anvendte operativsystemet i verden.

 

Litt om Mac OS X

 

Mac OS X er en rekke av operativsystemer utviklet av Apple til deres produktlinje av Mac-computere. Nesten alle nye Mac-computere, eller Macs, har den nyeste utgaven av Mac OS X preinstallert. Alle de nylige versjoner er kjente som OS X (uttalt O-S Ten) og disse versjonene innebefatter El Capitan (utgitt i 2015), Yosemite (2014), Mavericks (2013), Mountain Lion (2012) og Lion (2011).                                                                             

 

Ifølge StatCounter Global Stats, en online analysevirksomhet, utgjør Mac OS X mindre enn 10% av globale operativsystemer – mye mindre enn prosentdelen av Windows (mer enn 80%) En av grunnene til dette er at Apple computere ofte er dyrere og blir i høyere grad betraktet som en luksus computer og i mindre grad som en alminnelig arbeidscomputer. Mange foretrekker imidlertid utseendet og opplevelsen av Mac OS X fremfor Windows.

 

Linux eller den evige lillebror

 

Linux (uttalt LINN-ux) er en familie av open source-operativsystemer, som betyr at operativsystemet kan modifiseres og distribueres av enhver, hele verden over. Dette er forskjellig fra merkevare-beskyttede operativsystemer som Microsoft Windows, som kun modifiseres av Microsoft, som eier den.

 

Fordelene ved Linux er at det er gratis og det er mange forskjellige distribusjoner – eller versjoner – som du kan velge imellom.

 

Ifølge StatCounter Global Stats utgjør Linux brukere mindre enn 2% av globale operativsystemer. Mange servere kjører imidlertid Linux, fordi den er relativt lett å brukertilpasse og det krever ikke en masse tillatelser å modifisere eller foreta brukerspesifikke forbedringer i.

 

Operativsystemer til mobile enheter

 

De operativsystemene som vi foreløpig har nevnt har vært designet til å kjøre på skrivebordscomputere og laptop computere. Mobile- og håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner, tabletcomputere og MP3-spillere er forskjellige fra skrivebordscomputere og laptop computere, således at de kjører operativsystemer som er designet spesielt til å være mobile og langt mindre i størrelsen.

 

Eksempler på mobile operativsystemer innebefatter Apples iOS og Googles Android.

 

Operativsystemer til mobile enheter er alminneligvis ikke så funksjonsrike som dem som er laget til skrivebordscomputere og laptop computere og de er ikke alle i stand til å kjøre den samme softwaren. Du kan imidlertid stadig vekk foreta deg en masse ting med dem, som å se film, surfe på internettet, administrere din kalender og spille spill.