Sikkerhet

Uansett hva du foretar deg på internett, bør du forsikre deg om at sikkerheten er god nok, spesielt når du gir fra deg sensitiv informasjon.

Først og fremst bør du sjekke at nettstedene du besøker har en https:// adresse, og ikke http://. HTTP står for Hyper Text Transfer Protocol, mens HHTPS står for Hyper Text Transfer Protocol Secure. Det HTTPS gjør, er å kryptere kodene som går mellom deg og serveren, slik at du ikke kan avlyttes av andre, og du blir varslet når du er på en usikker side.

Alle nettadresser begynner med de første fire bokstavene, men det kan være lett å overse den siste lille s-en, som står for sikker. Se også etter et hengelås-symbol helt til venstre på adresselinjen. Den kan være grå eller grønn, og den grønne betyr at nettstedet du er på har sikkerhetssertifikat utstedt av sikkerhetsfirmaer som gir en juridisk garanti for at nettstedene er sikre å bruke. Den vil du finne i adresser som til nettbanken, Difi m.fl. – men den grå hengelåsen garanterer deg et visst minimum av sikkerhet.

Videre bør du unngå steder som ikke krever passord for pengetransaksjoner. På for eksempel redbet online casino settes sikkerheten til spillerne høyt, og du selv sørger for at passordet ditt har høy sikkerhet, og at du ikke gir det videre til andre. Et unikt passord bør bestå av både små og store bokstaver og tall, og du bør memorere det – i alle fall ikke ha det notert på en gul lapp ved datamaskinen din.

 

Vær en ansvarlig spiller

Nå som du har tatt de ovenfor nevnte forhåndsregler med hensyn til sikkerhet, bør du tenke over hvordan du skal kunne kose deg samtidig som du tar ansvar for eget spillemønster.

Som med alle andre typer spill, er det lurt å reflektere over hvor mye tid og penger du ønsker å bruke på det. Du kan bli enig med deg selv hvor lenge du skal spille og hvor stor innsatsen din skal være før du starter – og du kan også planlegge å legge inn pauser. Enkelte kan ha problemer med dette, og er du i tvil om du vil klare å begrense deg selv, så sjekk om nettstedet har innstillinger for innskuddsgrense, omsetningsgrense og tapsgrense – flere bettingselskaper har også tidsinnstillinger. Slik kan du lett unngå å bruke for mye av både tid og penger på spillingen, og kan la deg underholde under kontrollerte former.

Skulle du allikevel streve med kontrollen, finnes det hjelp å få. Du kan ringe anonymt til hjelpetelefoner eller chatte anonymt med hjelpetjenester online. Mange bettingselskaper har også egne hjelpeapparat for brukere som sliter med kontrollen. Det er et kvalitetstegn om selskapet tar ansvar på denne måten for at spillerne skal spille på en trygg og ansvarlig måte.

Det er meningen at du skal kunne bruke pengespill som en hyggelig adspredelse på fritiden, og med disse små grepene kan du la deg underholde med god samvittighet, samtidig som du føler deg ivaretatt.