Det er dog blitt vanskeligere og vanskeligere å oppdage dem med tiden, og dessverre er det flere spam-e-mailer som er nesten umulige å oppdage, og som man ikke kan klandre folk for å hoppe i med begge bein. Hackere blir mer og mer dyktige til å utvikle og bruke virus og spam mot oss og kan i dag sågar kamuflere seg så vi tror de skriver fra våres bank eller fra en annen offentlig institusjon. De fleste spam mailer ryker heldigvis i spamfilteret i din innboksen, men noen finner altså allikevel vei utenom til din normale innboks.

 

 

Hva er konsekvensen ved spam?

Spammailer kan brukes av hackere til såkalt ’phishing’, hvor de kan lokke personlige opplysninger ut av deg ved å utgi seg for å være noen andre enn de i virkeligheten er. Det er som regel rimelig enkelt å oppdage de falske spammailene, da mange blir sendt med en avsender med et merkelig navn eller med et merkelig emne. Det er dog viktig å forstå at det er blitt vanskeligere og vanskeligere å unngå å falle i fellen, da mange hackere kjenner til smutthull hvor det er mulig å få en spammail til å se ganske ekte og troverdig ut. Det er nettopp derfor man innimellom hører historier om folk som er blitt snytt, fordi de trodde at spam mailen var fra Altinn, fra deres bankrådgiver eller et helt annet sted som virket dypt troverdig.

Våres store forbruk av den online verden gjør det vanskelig å navigere i slike situasjoner, og derfor er det viktig at vi beskytter oss selv når vi er online. Det kan nemlig være mange konsekvenser, hvis du faller i en spammail. For det første kan spammailer være med på å gi din computer virus og infisere den med dårlig software som kan risikere å slette og beskadeliggjøre dokumenter, filer og programmer du har liggende på computeren. For det andre kan hackere komme igjennom til noen av dine opplysninger hvis du for eksempel kommer trykker på en link som er infisert med spam.

Samme adgang til dine opplysninger kan de få gjennom phishing hvor de utgir seg for å være noen de ikke er for å få deg til å avsløre noen av dine personlige opplysninger. Får hackere fatt i dine personlige opplysninger gjennom spam mailer kan det få konsekvenser i form av eksempelvis utnyttelse av din økonomi eller identitetstyveri.

 

 

Hva er antispam?

 

Antispam er, som det ligger i navnet, en software som motvirker spam og kontrollerer dine e-mailer for å finne ut av om de er reelle og legitime. Antispam software sørger for å beskytte dine e-mailer og avvise dem som kommer fra ukjente domener og personer. Videre er antispam med på å beskytte deg mot phishing og identitetstyveri, så du ikke risikerer å bli utsatt for svindel og enten miste en masse filer og dokumenter fra din computer eller risikere, at andre får fatt i dine personlige opplysninger.

 

 

Hvordan kan jeg sikre meg mot spam?

 

For å sikre deg selv mot spam mailer må du sørge for at du har antispam installert på din computer. Antispam kan finnes i mange av de antivirusprogrammene du kan kjøpe og installere på din computer. På e-gear.dk kan du finne en lang rekke forskjellige viruspakker til både Windows og Mac, og med deres dyktige veiledning i både software og hardware, er det rike muligheter for at du kan finne nettopp det du mangler.

Det er også viktig at du for å sikre deg mot spam sørger for at det internettet du befinner deg på er sikkert og kryptert. Er det ikke det, er det langt større risiko for at din innboks kan bli fyllt av spammailer. Med et antivirusprogram med antispam scanner programmet din innboks og sørger for at alle de mailer som ser ut til å være noe galt med kommer i spamfilteret. Det er dog viktig å huske på at det er teknologi vi har med å gjøre, og at det kan oppstå feil. Derfor er det også viktig at du selv sørger for å være våken i din innboks og ligeså ha en sunn skepsis ovenfor de mailer som lander i innboksen – spesielt når du ikke kjenner avsenderen.

De følgende antivirus programmer er eksempler på noen av de mest kjente antivirusprodusenter som du eventuelt kan benytte deg av for å sikre din e-mail mot spam. De fleste av disse programmene inkluderer nemlig antispam, så du sikkert og trygt kan sjekke din mail uten fare for å bli rammet.

 

 

McAfee LiveSafe

 

 

Kan brukes til de fleste plattformer og styresystemer, og virusscanneren kontrollerer alle e-mailer for mistenksomme ting.

 

 

Norton Security Premium

 

 

Norton er et av de førende sikkerhetsfirmaer når det kommer til sikkerhet på internettet. Antivirusprogrammerne dekker Mac, iOS og Android og inkluderer både antispam og anti-phishing.

 

 

F-Secure SAFE

 

 

F-Secure er en av de gamle spillerne på markedet og har siden 2001 levert antivirusprogrammer til beskyttelse av computer og online atferd. I F-Secure SAFE security-pakke er det et antispam modul med som sørger for å sortere de risikable spammailer fra.

 

Utover disse tre finnes det mange andre antivirus programmer som kan være gode til å sikre deg mot spam, hacking og virus. Blant andre er også Bitdefender og Avast kjente merker, som har en solid security-pakke til deg.

 

Alle antivirusprogrammer fås i forskjellige priser, til forskjellige antall platformer og med varighet i et forskjellig antall måneder. Spam er ingen spøk når det utvikler seg og hurtig får alvorlige konsekvenser. Sørg derfor for å beskytte deg mot irriterende spam mailer som lander i din innboks.