En mellomtjener kobler deg sammen med en datamaskin langt borte og en VPN kobler deg sammen med en datamaskin langt borte, så de er mer eller mindre det samme, ikke sant? Ikke helt nøyaktig. La oss se nærmere på hvordan man bruker hver enkelt teknologi, og hvorfor en mellomtjener er en dårlig erstatning for en VPN-løsning.

 

Så å si hver eneste uke finnes det en større nyhetshistorie om kryptering, lekket informasjon eller andre saker vedrørende brudd på det digitale privatlivet. Mange av disse artiklene handler om behovet for å styrke sikkerheten på internettilkoblingen din, slik som ved å bruke en VPN (Virtuelt Privat Nettverk) når du er på en offentlig kaffebar, men de glir ofte forsiktig forbi detaljene. Hvordan fungerer helt nøyaktig de mellomtjenerene og VPN-forbindelsene som vi hører om?

 

Hvis du skal til å investere tid og energi i å forbedre sikkerheten, er det nødvendig at du er sikker på at du velger det rette verktøyet til den rette situasjonen.

 

Selv om de er grunnleggende forskjellige, så har VPN og mellomtjener en enkelt ting felles – de gir deg begge mulighet til å fremstå som om du kobler deg til Internett fra en annen geografisk plassering enn du faktisk befinner deg på, f.eks. et annet land. Hvordan de fullfører denne oppgaven, og i hvilken grad de beskytter ditt privatliv, samt håndterer kryptering og andre funksjoner, varierer imidlertid en hel del.

 

 

 

Mellomtjener skjuler din IP-adresse

 

En mellomtjener er en tjener, som fungerer som et mellomledd i overføringen av internettrafikken din, slik at dine internettaktiviteter ser ut til å komme fra et annet sted. La oss f.eks. anta at du befinner deg i Kjøbenhavn og at du ønsker å logge inn på en hjemmeside, som er geografisk begrenset til kun personer som bor i USA. Du vil så kunne koble til en mellomtjener som befinner seg i USA, og deretter opprette forbindelse til hjemmesiden. Trafikken fra nettleseren din vil så tilsynelatende komme fra datamaskinen langt der borte, og ikke fra din egen.

 

Mellomtjeneren er fremragende til oppgaver det ikke er så farlig med, slik som det å se områdebegrensede youtubevideoer, omgå enkle innholdsfiltre eller omgå IP-baserte begrensninger på nettbaserte tjenester.

 

På motsatt side er mellomtjenere ikke så gode til høy-risiko-oppgaver. Mellomtjenere skjuler bare din IP-adresse, og fungerer som en stumtjener i midten av internettrafikken din. De krypterer ikke trafikken din mellom datamaskinen din og mellomtjeneren, de fjerner normalt ikke identifiserende informasjon fra dine overføringer, med unntak av det enkle IP-adressebyttet, og det er ingen ytterligere overveielser med hensyn til privatlivets fred eller sikkerhet innebygget.

 

Enhver med adgang til informasjonsflyten (din nettleverandør, din regjering, en fyr som fanger opp Wi-Fi-trafikk på flyplassen etc.) kan spionere på trafikken din. Dessuten kan bestemte former for småprogrammer, slik som ondsinnede Flash- eller JavaScript-elementer i nettleseren din, avsløre din sanne identitet. Dette gjør mellomtjenere uegnede til seriøse oppgaver, slik som avvisning av overvåkning av din aktivitet på nett.

 

Til syvende og sist er mellomtjenerforbindelser konfigurert på en program-til-program-basis og omfatter ikke hele datamaskinen med alt den har. Du konfigurerer ikke hele datamaskinen din for å koble til til mellomtjener – du konfigurerer nettleseren din, BitTorrent-klienten din eller et annet mellomtjener/proxy-kompatibelt program. Dette er utmerket hvis du bare ønsker at et enkelt program blir tilkoblet mellomtjeneren (på lik linje med vårt tidligere omtalte valgskjema), men ikke så godt hvis du ønsker å omdirigere hele internettforbindelsen din.

 

 

 

VPN eller Virtuelle Private Nettverk krypterer internettforbindelsen din

 

Løsninger med Virtuelle Private Nettverk, VPN, får, på lik linje med mellomtjenere, trafikken din til å se ut som om den kommer fra en IP-adresse langt borte. Men der er det også slutt på likhetene. VPN-løsninger blir installert på operativsystemnivå, og VPN-forbindelsen fanger opp hele nettverksforbindelsen for den datamaskinen som den er konfigurert på.

 

Dette betyr at til forskjell fra en mellomtjener, som ganske enkelt fungerer som en mellomleddstjener for et enkelt program, (slik som din nettleser eller BitTorrent-klient), vil en VPN fange opp all programtrafikken på datamaskinen din fra nettleseren din til dine aktiviteter på nett, og til og med til Windows Update som kjører i bakgrunnen.

 

Som om ikke det var nok så går hele den prosessen gjennom en kraftig kryptert kanal mellom datamaskinen din og fjernnettverket. Dette gjør en VPN-forbindelse til den mest ideelle løsningen for alle former for høytprioritert nettverksbruk, hvor privatlivets fred, eller anonymitet, er et absolutt krav. Med en VPN kan hverken din nettleverandør eller noen andre “snusmumriker” få adgang til informasjonsflyten mellom datamaskinen din og VPN-tjeneren. Hvis du f.eks. reiser i et fremmed land, og du er bekymret for å logge inn på dine finansielle nettsider slik som nettbank og lign., lese personlige e-post eller til og med for å trygt kunne koble til ditt hjemmenettverk borte fra, ville du enkelt kunne konfigurere din bærbare datamaskin til å bruke en VPN.

 

Selv om du ikke for øyeblikket er på en forretningsreise, kan du stadig vekk ha nytte av å bruke en VPN. Med en VPN-løsning aktivert på datamaskinen din behøver du aldri bekymre deg om usikre Wi-Fi/nettverk på offentlige steder, eller om den frie internettforbindelsen på hotellet ditt er fylt med sikkerhetshull.

 

Å kjøre en VPN krever en god maskinvare og derfor er gode VPN tjenester ikke gratis. Du skal forvente å betale et månedlig eller årlig gebyr for en robust VPN-tjeneste. Den andre omkostningen knyttet sammen med VPN-løsninger er ytelse. Mellomtjenere viderebringer ganske enkelt din informasjon. Det er ingen båndbreddeomkostninger og kun en smule ekstra ventetid når du bruker den. VPN-tjenere vil på motsatt side gape over både behandlingskraft og båndbredde på grunn av den administrasjonen som er innført av krypteringsprotokollene.

 

Prosessen med å velge en VPN er en smule mer nyansert enn det å velge en gratis mellomtjener. Hvis du har det travelt og du ønsker en pålitelig VPN-løsning, hva vi i høy grad anbefaler, så er F-Secure Freedome VPN både en brukervennlig, funksjonsrik og billig VPN-løsning som dekker alt fra tre til fem enheter i din husstand.