Enten du er leder av et idrettslag, eller jobber for en skoleklasse for eksempel med dugnad, så vet du hva datasikkerhet har å si. De fleste ser kanskje for seg at det kun er store, internasjonale konsern som blir utsatt for dataangrep, men dette stemmer simpelthen ikke. Selv de som holder på med en dugnad for et lite idrettslag skal passe seg.

 

Det er fordi hackere og andre med onde intensjoner over nett først og fremst sikter seg inn på svake og lette bytter. Idrettsklubber og skoleklasser som driver dugnad uten datasikkerhet overhodet, slik som et antivirusprogram, men allikevel har flere hundretusen kroner på spill, er selvfølgelig et slikt enkelt bytte. Men hvordan skjer egentlig disse angrepene?

 

Slik skjer de enkle hackerangrepene

De fleste av oss tror at hacking handler om at en person enkelt og greit kjører et datasystem som finner ut av vårt enkle passord. Det stemmer at dette kan foregå, men det er på langt nær slik de fleste hackerangrepene skjer. De fleste forekommer nemlig langt enklere enn som så. Et godt eksempel på dette er for eksempel malware.

 

Dersom du er ansvarlig for dugnaden for et idrettslag, så har du naturligvis tilgang på bankkontoen. Da vil du mest sannsynlig gå til nettbanken din med jevne mellomrom for å logge deg inn og se balansen, samt utføre eventuelle transaksjoner som kan gjøre seg gjeldende.

 

Her kan en hacker legge inn et såkalt malware. Dette er rett og slett en kopi av den siden du skal besøke, men som ikke faktisk kjøres av banken din. Det er simpelthen en falsk side, men den fanger opp alt du taster inn. Der du taster inn koder og passord, så taster du det rett inn i fanget på din hacker – slik at de slipper å investere i dyr programvare for å få fatt på pengene.

 

Dette skjer hver eneste dag verden rundt med mange mennesker, men allikevel er det ikke så veldig mange som tar tak her. Det beste du kan gjøre for deg selv er å investere i beskyttelse, for det vil du fort få bruk for.

 

Beskytt deg med antivirus

Antivirus er nøkkelen til å unngå angrep fra malware og andre former for virus. Et antivirusprogram vil nemlig si ifra når du blir angrepet, slik at du kan handle raskt og unngå at noe blir stjålet. For eksempel vil et antivirusprogram fange opp en malware side i løpet av millisekunder og ikke engang sende deg dit.

 

Dermed har du alle pengene på bankkontoen 100% sikret i din hule hånd. Det er dessuten enkelt og rimelig å sette opp et slikt program. I 2019 er det rett og slett ingen unnskyldning for ikke å beskytte seg selv over nett. Alle andre gjør det, noe som betyr at om du surfer uten beskyttelse, så utsetter du deg selv for en ganske så stor fare. Pengene kan være borte før du vet ordet av det!