Hvis du eier en smarttelefon eller et lesebrett bør du av sikkerhetsmessige årsaker ta noen forholdsregler som kan minimere risikoen for at personopplysningene og dataene ender i de gale hender. Det er som regel for sent å tenke på sikkerheten når skaden allerede har skjedd. Så hvis du har lyst til å sikre deg og mobilen din kan du følge disse enkle rådene vi har listet opp nedenfor.

 

Unngå farlige apper

Smarttelefoner eller lesebrett er i prinsippet små bærbare computere. Derfor kan de også bli ramt av de samme truslene som kan infisere PC-en, som virus, spyware, trojanske hester og andre skadelige programmer. Slike skadelige programmer krever som regel at du selv skal gjøre noe aktivt for at de mobile enhetene dine blir infiserte. Du skal altså selv innstallere de farlige appene. De ansvarlige prøver å lokke deg til å innstallere de farlige appene deres ved å få de til å ligne kjente og populære apper. Som regel går svindlerne etter kjente og populære apper og sider hvor man skal gi fra seg private opplysninger, som for eksempel bettingsider og online casinoer.  

Bruk antivirus

Hvis du installerer et antivirusprogram på den mobile enheten din, kan du beskytte deg mot de mest utbredte og skadelige appene. Programmet kjenner igjen og fjerner de farlige appene. Antivirusprogrammer finnes både i gratis og kommersielle versjoner. Men husk at gratisprogrammer ofte er gratis fordi utbyderne tjener penger på å videreselge de private opplysningene dine. Så hvis du vil være helt sikker, anbefaler vi at du foretar en liten investering i et antivirusprogram som koster penger. Det er uansett ikke mange penger det dreier seg om, spesielt ikke hvis man tenker på den tryggheten og beskyttelsen du oppnår.


Se her hvordan du beskytter mobilen din

 

Ta en kopi av data

Hvis du mister smarttelefonen eller lesebrettet ditt, mister du samtidig de bildene og kontaktene du har lagret på enheten. Sikkerhetskopiering av dataene dine kan derfor være en fordel. Det kandu gjøre ved å koble enheten din til computeren, eller gjemme alle dataene dine i «skyen», en såkalt cloud-backup.

 

Beskytt mot avlytting

Passord, kontonumre og andre fortolige opplysninger er i fare for å bli snappet opp og avlyttet når du kobler det på et åpent nettverk. Hvis du sjekker e-post, nettbank eller handler på nettet, bør du derfor aldri koble deg på åpne nettverk.

 

Bruk en personlig kode

Smarttelefoner og lesebrett er små og lette, og det er langt større risiko for at uvedkommende får tak i disse enn en computer. <men tyvene kan få større problemer med å komme inn på enheten hvis du benytter deg av en personlig kode for å låse opp enheten.

 

Finn telefonen din

Hvis du mister lesebrettet eller mobilen din, kan du spore den ved hjelp av en app. Du kan også skru på en alarm eller slette alle dataene du har på enheten. Mange enheter har allerede disse funksjonene ferdiginstallert, men du skal selv huske å aktivere tjenesten. Hvis enheten ikke har denne funksjonen, anbefaler vi på det sterkeste at du laster ned en app som understøttes av styresystemet på den aktuelle enheten.