Telefonen har blitt ekstremt mye mer enn bare noe vi kan ringe med, i dag er det mange som lever hele livet sitt fra telefonen. Nesten alle selskaper må tenke «mobile first», og det finnes en app eller mobiltilpasset nettløsning for praktisk talt alt.

En rekke av tjenestene du bruker på mobilen har stor eller svært stor økonomisk betydning. Enten om det handler om å bruke nettbanken, spille casino online eller søke på drømmejobben – det som skjer på mobilen din kan være verdt utrolig mye penger. Derfor er det også ekstremt viktig å passe på den.

 

Vær forberedt på at telefonen din blir borte

Vi har med oss mobilen overalt, og de aller fleste av oss vil miste eller bli frastjålet mobilen noen gang. Det finnes fortsatt en del innbo- og reiseforsikringer som har god dekning for mobiltelefon, men vi ser også at spesialiserte mobilforsikringer hele tiden øker i pris.

Den dagen mobilen din plutselig er borte er det for sent, så dette er definitivt et område du bør ha fokus på:

- Bruk PIN-kode, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning. Det finnes mange meninger om hvor sikker for eksempel ansiktsgjenkjenning er, men det er uten tvil mye bedre å ha noen form for sikring istedenfor å la mobilen være helt åpen for alle.

- Bruk de innebygde funksjonene for sporing og sperring av mobilen. Både Apple og Google tilbyr gode funksjoner for å finne og eventuelt sperre mobilen hvis den blir borte. Hvis du bruker denne funksjonen kan du være trygg på at ingen uvedkommende får tilgang til informasjonen på mobilen.

- Pass også på å bruke automatisk lagring av innhold. Med en god løsning for gjenoppretting, trenger du egentlig bare å få tak i en ny telefon og flytte over dine lagrede data til den. Noen ting, som for eksempel BankID på mobil, kan du være nødt til å sette opp på nytt.

- Ha et bevisst forhold til hvilke tjenester du bruker sammen med SMS-koder og andre bekreftelser på mobilen. Husk at hvis noen får tilgang til mobilen din kan det raskt åpne for endring av ulike innloggingsdetaljer.

 

Bruk sunt fornuft i alle sammenhenger

Sammenlignet med spesielt PC-er, er mobiltelefoner egentlig relativt forskånet fra virus og annen skadevare. Det finnes likevel mange eksempler på både apper som prøver å innhente informasjon og nettsider som du definitivt ikke bør stole på.

Nesten alltid handler denne formen for angrep mot privatpersoner om penger. Det dukker hele tiden opp nye former for svindel, og Vipps har for eksempel vært utsatt. Ofte prøver svindlere å utnytte en kombinasjon av usikkerhet, manglende informasjon og dårlig tid for å skape en situasjon der du kanskje raskt tar en beslutning du ikke burde ha gjort.

Hvis du passer på å ta enkle forholdsregler, som å bare tenke deg om en gang før du overfører penger til noen, så har du kommet langt. Hvis du i tillegg følger med på linker og nettsider, og ikke klikker på noe som ser ut å være for godt for å være sant, ja da klarer du deg stort sett fint hva gjelder sikkerhet på mobilen.