Du kan selvfølgelig stille spørsmålstegn ved om det er nødvendig å kryptere dokumenter, e-mailer, mapper og så videre. Det kommer meget an på hvilken karakter dine filer har og ditt temperament. Vi har nok alle dokumenter, bilder eller videoer, som vi ikke vil at hvem som helst kan få adgang til. Det skyldes for det meste enten at det er snakk om forretningshemmeligheter eller informasjon, som kan være pinlig for oss.

 

Det er dog også verd å holde for øye at helt “uskyldig” informasjon er i mange firmaers søkelys. Kjøp og salg av personlig informasjon er en enorm industri som er i kraftig og konstant vekst. Det er blant annet derfor du skal akseptere cookies på hjemmesider, at apper på din telefon får adgang til dine kontakter, og at du skal samtykke til at din mailutbyder har adgang til personlig informasjon, bilder, video og lyd.

 

 

Datakryptert email med ProtonMail

 

Selvom de fleste av oss ikke tar det så tungt, er det kanskje grunn til å overveie å beskytte seg selv bedre på nettet. En av de mest sikre måtene å gjøre dette er ved hjelp av kryptering. For å forstå det kan det være en god idé å minne seg selv om, hva det nå er, at de data vi sender frem og tilbake består av. Når du sender en email er det som kjent ikke den samme mailen som kommer frem som den du sendte, men et speilbillede av den. Det er altså ikke snakk om en fysisk gjenstand som et brev, men om en kode, som i kombinasjon med de rette programmene, browsere osv. kommer frem til en mottager, som får den beskjeden du har sendt avsted.

 

Når du sender en email kan du beslutte om du gjerne vil sende den kryptert eller ei. Den alminnelige email fungerer for de fleste av oss i de fleste sammenhenger. Men i takt med at det blir sendt flere og flere mailer med fortrolige personopplysninger og forretningshemmeligheter blir det mer aktuelt å sikre at andre enn mottageren ikke har adgang til informasjonen i din mail. Samtidig med at det blir sendt mye privat informasjon frem og tilbage på nettet, er det også flere og flere firmaer som tjener penger på våres personlige informasjon. Derfor er det veldig mange som gjerne vil vite så mye som mulig om oss.

 

Det gjør de delvist ved å tracke våres internettvaner fra våres IP-adresse og delvist ved å kjøpe informasjoner fra eksempelvis mailutbydere. Endelig kan det ikke utelukkes, at det er et stort sort marked, hvor hackere selger personlig informasjon til firmaer som kan bruke dem til eksempelvis markedsføring av nye produkter.

 

Hvis du ønsker å bruke en online tjeneste som fokuserer på kryptering av all data sendt via e-mail vil vi anbefale ProtonMail. ProtonMail anvender en teknologi som sørger for at alle de e-mailer og beskjeder du sender igjennom deres tjeneste er 100% krypterte. Datakryptering med ProtonMail er sikret ved at ProtonMail er plassert i Sveits og alle dets datasentraler er lokalisert i Alpelandet. All brukerdata er derfor beskyttet av de strenge sveitsiske datalovgivningene.

 

Du kan helt gratis opprette en e-mail konto hos ProtonMail. Les mer via følgende link:

 

 

Viderestilling til ProtonMail

 

 

Krypteringsnøkler og VeraCrypt

 

Når du krypterer data, blir din beskjed kodet på en annen måte enn normalt. Et krypteringsprogram går inn i selve koden i den beskjeden du har sendt og endrer den. På den måte ligner den for andre mennesker bare en masse kode og tegn uten mening. For å få adgang til innholdet i en kryptert e-mail skal du ha en nøkkel. En nøkkel er en adgangskode som avsenderen låser beskjeden med og som du bruker til å åpne opp med. Det kunne vært snakk om en mail fra et forsikringsselskap som forteller deg at du kan åpne filen ved å skrive de siste 6 sifre i ditt forsikringsnummer.

 

Ofte vil det dog være snakk om en kode som er automatisk generert av krypteringsprogrammet, og som alle som skal ha adgang til e-mailens innhold har informasjon om. Du sender naturligvis ikke denne koden i en email da det gjør selve krypteringen overflødig.

 

Kryptering er ikke bare smart når du sender og mottar informasjon via internettet. Det kan også være en god idé å kryptere informasjonen på din computer, telefon eller eksterne harddisk. Især eksterne harddisker og USB penner er oversette når det gjelder datasikkerhet. I motsetning til din computer har du ikke automatisk en kode til dine eksterne lagringsenheter, og derfor har alle reelt adgang til all den informasjonen du har på din USB penn. Det er irriterende hvis du mister det eller glemmer det på jobben, og en vennlig kollega ved en feil får adgang til eksempelvis noen private billeder fra en romantisk bryllupsdag- og natt.

 

Hvis du ønsker å kryptere en fil eller mappe på din computer, eller kanskje all data på en USB-pinne eller ekstern harddisk så vil vi anbefale VeraCrypt. VeraCrypt er et datakrypteringsprogram til både Windows, Mac OSX og Linux. Det er helt gratis å installere og anvende VeraCrypt. Ved å følge denne linken kan du laste ned VeraCrypt:

 

 

Viderestilling til VeraCrypt

 

 

Sikkerhet på din computer med BitLocker

 

Du kan også ha glede av å kryptere din computer. Det betyr at det kun er deg, og eventuelt andre med din nøkkel som kan åpne dine filer. På den måten er din computer altså dobbeltsikret både med login og adgangskode og kryptering. Kryptering av din computers filer er også fornuftig, hvis cyberkriminelle får adgang til din computer. Det kan de få hvis du følger en link til en side som automatisk installerer malware på din computer, eller hvis du laster ned en vedheftet fil i en mail fra en ukjent avsender. Her kan det bli installert det som heter en trojansk hest, og den gir andre mennesker mulighet for å følge med på hva du foretar deg på din computer. I noen tilfeller kan cyberkriminelle også selv foreta seg handlinger på din computer, fordi den er koblet til internettet.

 

Det koster ikke en herregård å bruke et krypteringsprogram. Riktig mange datakrypteringsprogrammer er faktisk gratis å bruke. Når du benytter et datakrypteringsprogram, kan du selv velge hvilken kode som skal fungere som din nøkkel. Husk alltid å lage sterke adgangskoder og ikke bruke den samme til alt. Det kan også anbefales at du ikke bruker ditt barns navn og fødselsdato, navnet på ditt kjæledyr eller andre opplysninger som de fleste lett får adgang til.

 

Hvis du sørger for å kryptere dine data, men bruker en kode som er lett å hacke er det bare bortkastet innsats. Som utgangspunkt er det bra med en kode som er på minst 15 tegn og inneholder både store og små bokstaver, tall og eksempelvis spørsmålstegn eller utropstegn. Du skal aldri lagre dine koder i en fil på din computer eller i din e-mail. Hvis uønskede personer får adgang til din mailkonto og dermed din dekrypteringsnøkkel er du lige langt. Det samme gjelder selvfølgelig for din computer.

 

Hvis du ønsker å kryptere alt data på din Windows-baserede computer, så er funksjonen BitLocker en opplagt mulighet. BitLocker kan kryptere hele computerens harddisk og dermed beskytte imot datamisbruk. BitLocker er en Microsoft-basert teknologi og det betyr at du gratis kan anvende den hvis du har et styresystem på din computer som understøtter BitLocker. BitLocker understøttes på:

 

Windows Vista, Windows 7 Ultimate, Windows 1.8 Pro, Windows 8.1 Enterprise og Windows 10 Professional.